Hittarecept.se

Matbloggstoppen

måndag 4 mars 2013

Fläskfilé viltgryta med jordärtskockor och potatis. ”veckans matlåda”





Fick några fina fläskfiler av Bulltofta kött när jag besökte dem i morse och tänkte att en matlåda med viltsmak skulle sitta fint.
Delat på 5 portioner blir det ca 400g mängd viltgryta, för 10portioner blir 200g. 

Jag ska inte gå in på hur mycket bättre jag tycker potatis är än ris och pasta men potatisen har verkligen fått ett dåligt namn vilket den inte är förtjänt av, jag älskar potatis för att man kan äta så mycket mer mängd för mindre energi och att den skulle ha ett GI värde har inget med att göra när man äter potatisen med ett protein som drar er på GI värdet, så den tabellen kan man slänga ut från fönstret och aldrig se på den igen.

Ugnsbaka ca 800g bakpotatis. Bakad potatis håller så mycket längre i kylen än kokt potatis som lätt blir dålig redan efter ca 4 dagar
Potatis väger lika mycket okokt som kokt.

Med en tryckkokare så tar det inte mer än 1 timme annars kan det ta 2-3timmar med en gryta. Använder ni en vanlig gryta får ni tillägga 2-3dl vatten och 4-5 timmar på tillagningstiden. 

Baka av potatisen i ugnen på 200C i ca 30-40 minuter.

Tid 1 timme.

1kg tärnad fläskfilé
400g tärnad jordärtskocka
200g hackad lök
3st hackad vitlöksklyfta
2dl matlagningsvitvin 1 % (Ica)
1dl vatten
2dl milda mini mat 7 %
10g kokosfett
Handfull hackad persilja
3st svartvitlöksklyftor (Om ni önskar)
3 teskedar örtsalt

Viltkrydda
2st lagerblad
1 tesked vitpeppar
1 tesked rosépeppar
1 tesked grönpeppar
1 tesked enbär
1 tesked timjan
1 tesked romsarin
 Lägg allt i en mortel, krossa allt ordentligt.

Lägg fläskfilé, lök, vitlök, i en tryckkokare med kokosfett, fräs allt tills fläskfilen fått färg, lägg i jordärtskocka, vatten och vitvin. 
Sätt på locket, låt stå på högvärme i 5 minuter, sänk värmen till medel låt det gå 40 minuter. Ta av locket, häll i milda mini mat och krydda med viltkryddan och örtsalt, börja med 1 tesked och smaka efter till det smakar bra. Koka ner till önskad konsistens.




För hela utan potatis.
Kalorier 1710,4
Protein 218,6
Kolhydrater 80
Fett 50,4

Per portion delat på 5 portioner utan potatis.
Kalorier 342,1
Protein 43,7
Kolhydrater 16
Fett 10,1

Per portion delat på 5 portioner med 150g potatis
Kalorier 456,1
Protein 46,4
Kolhydrater 40,2
Fett 10,2

Per portion delat på 10 portioner med 75g potatis.
Kalorier 228
Protein 23,2
Kolhydrater 20,1
Fett 5,1


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar