Hittarecept.se

Matbloggstoppen

torsdag 23 juni 2011

Court boullion ( grönsaks fond )

Det är inte ofta man ser recept eller hör om restauranger som använder court boullion längre. Jag kommer själv inte ihåg när jag sist använde det i matlagningen i något kök i alla länder jag jobbat i över åren! Men jag och en av kockarna pratade om detta häromdagen och jag tänkte så klart att jag var tvungen att prova göra en laddning hemma.
Nu kan man göra en större laddning och frysa in den i mindre så att man kan ha till senare tillfällen! Denna laddningen ger ca 1 liter och ni behöver bara ca 2dl till en måltid. Denna grönsaks fond är helt perfekt till att koka fisk i eller vitt kött. Eller varför inte göra en grönsaks eller fisksoppa.

Allt är ca mängd!
50gr halv lök
50gr 1st morot
80gr 1st purjolök
50gr 1st rotseleri
3 st vitlöksklyftor
1st lagerblad
ca 10st pepparkorn
1dl matlagingsvin
1/2dl vitvinsvinäger
2L vatten

Koka allt i 20 minuter ta bort den från värmen och låt den svalna med ett lock på. Sila den från grönsakerna. Ni kan låta den stå i kylen ca 1 vecka eller i frysen i 4 månader.


Ärligt talat så kan jag inte tänka mig att den innehåller många kalorier för att alla grönsakerna är borta och bara smaken är kvar! Jag var helt enkelt tvungen att hitta ett liknande recept på nätet och ta kalorierna från den!

Kalorier 30
Protein 2
Kolhydrater 5
Fett 0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar